Dak laten isoleren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakisolatie

Warmte stijgt en op en door dakisolatie aan te brengen voorkom je veel warmteverlies. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de energiekosten en verwarm je je woning efficiënter. Op deze pagina lees je meer over het isoleren van een dak, de verschillende methodes voor het aanbrengen van isolatie en geven we je inzicht in de kosten.

Start gratis offerteaanvraag!!

Bespaar op de kostprijs door offertes te vergelijken! Vul vandaag nog het offerteformulier in om gratis en vrijblijvende offertes te ontvangen.

Dakisolatie verplicht in 2020?

Dat klopt! Vanaf 2020 is het voor woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 zijn gebouwd verplicht om het dak te isoleren. Je mag ook de zoldervloer voorzien van isolatie, maar alleen wanneer het gaat om een onverwarmde en onbewoonde zolder.
dakisolatie

Wat kost het isoleren van een dak?

De kosten voor het isoleren van een hellend dak zijn onder andere afhankelijk van of je een verwarmde of onverwarmde zolder wilt. Wil je de zolder gaan verwarmen? Dan is de kostprijs van de dakisolatie rond de €50,- tot €65,- per vierkante meter. Een onverwarmde zolder is goedkoper met een prijs tussen de €13,- en de €20,- per vierkante meter.

Dakisolatie van een plak dat met steenwol, glaswol of andere isolatiemateriaal is vaak duurder. Deze hebben een gemiddelde prijs van €50,- tot €70,- per m². Voor het plaatsen van de isolatie moet meestal ook de dakbedekking vernieuwd worden, hierdoor worden de prijzen hoger. Wil je de zolder niet gaan gebruiken als extra kamer? Dan is het isoleren van de zoldervloer ook een optie. De kosten voor zoldervloerisolatie liggen tussen de €20,- tot €26,- per vierkante meter.

De exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes!

Dakisolatie laten aanbrengen kosten 2024

Soort dak Woon-Oppervlakte Prijs per m² (inclusief plaatsing en btw) Gemiddelde totaalprijs*
Hellend dak onverwarmde zolder 76 m² €13,- tot €20,- €1.000,- tot €1.500,-
Hellend dak
verwarmde zolder
76 m² €50,- tot €65,- €4.000,- tot €5.000,-
Hellend dak
zoldervloer
52 m² €20,- tot €26,- €1.000,- tot €1.350,-
Plat dak 50 m² €50,- tot €70,- €2.500,- tot €3.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, materiaalkosten en arbeidskosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis offertes aan!

Plat dak isolatie

Er zijn twee verschillende methodes om een plat dak te isoleren, namelijk langs binnen of langs buiten. Langs binnen wordt ook wel een koud dak-methode genoemd en langs buiten een warm dak-methode. Deze laatste methode heeft een hogere kostprijs, want dan moet ook de dakbedekking vervangen worden. Het is echter wel de meest geschikte methode, want het zorgt voor de beste isolatiewaarde.

Plat dak langs buiten isoleren

De isolatie wordt met deze methode aan de buitenkant van de dakconstructie aangebracht. Alhoewel de prijzen voor deze methode hoger zijn dan via de binnenzijde, isoleert een warm dak stukken beter. De draagconstructie wordt namelijk meegenomen met de dakisolatie. Voor de isolatie van een plat dak langs de buitenzijde gebruikt een isolatiespecialist meestal dakisolatieplaten van PIR, PUR, EPS of XPS.

Plat dak langs binnen isoleren

Langs binnen isoleren heeft een lagere kostprijs dan langs buiten, maar levert een minder hoge energiebesparing op. Dit komt omdat het dak zelf niet opgewarmd wordt. Door temperatuurschommelingen kan er daarnaast na verloop van tijd scheurvorming ontstaan doordat de dakbedekking krimpt en uitzet. Een isolatiespecialist brengt isolatiemateriaal aan tegen het plafond, denk hierbij aan PUR, PIR, glaswol, steenwol of dakisolatieplaten.

Het is belangrijk om bij het plaatsen van isolatie een dampscherm te plaatsen. Er bestaat namelijk een kans op condensvorming. Met een dampscherm voorkom je dat vocht het isolatiemateriaal aantast.

dak isoleren

Hoe gaat de dakspecialist te werk?

Hoe een dakspecialist te werk gaat is voornamelijk afhankelijk van de methode. Langs binnen plaatsen is het gemakkelijkste. De specialist brengt dan isolatiemateriaal tegen de onderzijde van het dak, meestal plaatst hij het materiaal tussen de houten balken van de constructie. De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de isolatiewaarde. De isolatie wordt beschermd met een dampscherm en netjes afgewerkt met plafondplaten.

De opbouw van dakisolatie langs de buitenzijde bestaat uit meerdere lagen. Eerst brengt de vakman een dampremmende laag aan, er treedt dan geen condensvorming op. Op deze laag plaatst hij vervolgens dakisolatieplaten. De vakman houdt natuurlijk rekening met het afschot van het dak, zodat het water goed wegloopt via de hemelwaterafvoer. Bovenop de isolerende platen komt de nieuwe dakbedekking. Soms is het nodig om de dakrand iets te verhogen, dit is afhankelijk van de dikte van de dakisolatie.

Video: spouwmuur isoleren met glaswol

In onderstaande video zie je een gordingendak voorzien wordt van isolatie.

Hellend dak isoleren

Een hellend dak wordt meestal langs binnen geïsoleerd. De kostprijs is dan namelijk een stuk lager en bovendien is het eenvoudiger. Langs buiten is natuurlijk ook een optie, maar vooral geschikt als je tegelijkertijd de dakbedekking wilt vernieuwen.

In 2020 is zolder- of dakisolatie verplicht voor alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Het te plaatsen isolatiemateriaal zoals glaswol, steenwol, PUR en PIR moet voldoen aan een dakisolatienorm. De dakisolatienorm in 2020 houdt in dat de dakisolatie verplicht een R-waarde moet hebben van 0,75 m²K/W. Op de website van de Vlaamse regering lees je hier meer over.

Verhoog je woningwaarde door dakisolatie aan te brengen!

Bespaar op de kosten door gratis offertes met scherpe prijzen te vergelijken.

Zoldervloer isoleren

Het isoleren van de vloer is redelijk eenvoudig. De prijs van zoldervloerisolatie is daarom ook een stuk lager dan andere isolatiemethodes. Deze methode is echter alleen geschikt wanneer je de zolder niet wilt gebruiken als extra kamer. Een vakman plaatst isolatieplaten op de bestaande vloer en werkt alles af met vloerbedekking. Wil je de zolder niet gaan gebruiken? Kies dan voor het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de houten balken. De prijzen zijn dan iets lager, omdat de vloer niet afgewerkt hoeft te worden.

Het aanbrengen van een dampremmende laag aan de onderzijde van het isolatiemateriaal is aanbevolen bij het isoleren van de vloer. De vakman kit ook altijd de naden af rondom de isolatie, zodat er geen lucht of vocht onder kan komen.

Wat doet de dakspecialist?

Voor isolatie langs de binnenzijde brengt de vakman isolerend materiaal aan tussen de houten balken van de dakconstructie, zoals PUR, PIR, steenwol of glaswol. De dikte is afhankelijk van het isolatiemateriaal en de isolatiewaarde. Om te voldoen aan de dakisolatienorm moet de isolatiewaarde minimaal 0,75 m²K/W zijn. Na het plaatsen van de dakisolatie werkt de vakman het netjes af met gipsplaten, zodat je niets meer ziet van de isolatie.

Langs buiten is iets ingewikkelder. Hiervoor is het nodig om alle dakbedekking te verwijderen. De specialist brengt dan isolerend materiaal aan, bijvoorbeeld dakisolatieplaten op de dakconstructie. De dikte is gemiddeld een paar centimeter. Daarna plaatst hij nieuwe dakbedekking. Andere energiebesparende maatregelen zijn spouwmuurisolatie en gevelisolatie.

Van welke premies kan ik gebruik maken?

Voor het plaatsen van dakisolatie is het mogelijk om een premie te ontvangen. Deze premie krijg je van je netbeheerder. De premie geldt alleen voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn. Voor deze woningen is het overigens verplicht om te voldoen aan de dakisolatienorm in 2020. De hoogte van de premie is maximaal €4,- per geïsoleerde vierkante meter. Je vindt op vlaanderen.be meer informatie over de premie.

Soms zijn er ook nog lokale of regionale subsidies mogelijk. Via de website energiesparen.be is het eenvoudig om te controleren of jij ook recht hebt op een subsidie. In 2017 is de regeling voor een vermindering op de belastingen helaas afgeschaft, hier kun je dus geen gebruik meer van maken.

dakisolatie kosten

Dakisolatie offertes van specialisten vergelijken

Bespaar op de energiekosten door dakisolatie aan te brengen! Warmte stijgt op en daarom is het isoleren van het dak of de vloer van de zolder één van de beste methodes om warmteverlies te voorkomen. Voor het isoleren van het dak gebruikt een isolatiespecialist bijvoorbeeld PUR, PIR, steenwol, glaswol of dakisolatieplaten. De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de isolatiewaarde.

Start nu je gratis offerteaanvraag!!

Door offertes van meerdere specialisten te vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor het kopen van isolatiemateriaal en de arbeidskosten. Vul het offerteformulier in en bespaar tot wel 40% op de kostprijs. Vergelijk de offertes met scherpe prijzen en kies eenvoudig de beste specialist!

Gratis offertes vergelijken