Spouwmuur laten isoleren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie voorkom je warmteverlies en bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Bovendien verhoogt spouwisolatie je wooncomfort en woningwaarde. Er zijn verschillende materialen geschikt voor het isoleren van een spouwmuur. Over de isolatiematerialen lees je meer op deze pagina. Daarnaast geven we je meer inzicht in de kosten voor isolatie en geven we informatie over beschikbare premies voor het isoleren.

Start gratis offerteaanvraag!!

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor het isoleren van de muur. Door het offerteformulier in te vullen ontvang je meerdere aanbiedingen van aannemers uit de regio. Vergelijk de offertes met scherpe prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!
spouwmuurisolatie

Wat kost spouwisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het muuroppervlak en het isolatiemateriaal. Zo isoleer je een appartement al vanaf €375,-, maar beginnen de prijzen voor een tussenwoning bij €900,-. In de prijstabel vind je nog meer gemiddelde kosten per woningtype en isolatiemateriaal.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De belangrijkste factoren die de kostprijs beïnvloeden zijn de grootte van de spouwmuur, de dikte van het isolerende materiaal en het type materiaal dat wordt gebruikt. Glaswol is bijvoorbeeld één van de goedkoopste isolatiematerialen, maar hierbij heb je wel een dikkere laag nodig dan bij EPS-parels. Dit heeft voornamelijk te maken met de isolatiewaarde. Andere factoren die van invloed zijn op de kostprijs zijn de arbeidskosten en de voorrijkosten. Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Spouwmuurisolatie laten aanbrengen kosten 2024

Woning Woon-
oppervlakte
Prijs
Glaswol *
Prijs
EPS-parels *
Prijs
PUR *
Appartement 25 m² Vanaf €375,- Vanaf €500,- Vanaf €625,-
Tussenwoning (rijtjeswoning) 60 m² Vanaf €900,- Vanaf €1.200,- Vanaf €1.500,-
Hoekwoning (rijtjeswoning) 90 m² Vanaf €1.350,- Vanaf €1.800,- Vanaf €2.250,-
2-onder-1 kap woning 100 m² Vanaf €1.500,- Vanaf €2.000,- Vanaf €2.500,-
Vrijstaande woning 150 m² Vanaf €2.250,- Vanaf €3.000,- Vanaf €3.750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, materiaalkosten en arbeidskosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouw is een ruimte van enkele centimeters dik tussen de binnen- en de buitenmuur. Wanneer deze ruimte niet voorzien is van isolatie, verlies je veel warmte. Door de spouw te isoleren voorkom je warmteverlies en bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Daarnaast voorkomt het vochtproblemen, want de isolatie sluit de muur af. Een isolatiespecialist boort een aantal kleine gaten in de muur. Via deze gaten vult hij de spouw met isolatiemateriaal zoals glaswol, EPS-parels, steenwol of PUR.

Voor welke woning is spouwmuurisolatie geschikt?

Nieuwbouwwoningen worden tijdens de bouw voorzien van isolerend materiaal, maar dit werd vroeger niet altijd gedaan. Woningen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd, hebben daarom meestal geen spouwmuurisolatie. Huizen van voor 1920 hebben meestal alleen enkelsteensmuren, waardoor er helemaal geen spouw aanwezig is. Voor deze woningen is spouwmuurisolatie niet mogelijk, maar zijn er wel andere vormen zoals isolatie voor de gevel of dakisolatie.

spouwisolatie

Wat is na-isoleren van de spouwmuur?

Woningen die na 1980 zijn gebouwd hebben meestal en geïsoleerde spouw. Het komt echter voor dat de isolatie verzakt is of dat de spouw maar gedeeltelijk is geïsoleerd. In dit geval is na-isoleren zeer geschikt. Met na-isoleren verbeter je de isolatie en bespaar je direct op de energiekosten. Bovendien verhoog je de woningwaarde door de energiebesparende maatregelen.

Welk materiaal er gebruikt wordt voor het na-isoleren van de spouwmuur is afhankelijk van de dikte van de spouw en de huidige isolatie. Voor een kleine spouw wordt bijvoorbeeld vaak PUR-schuim of EPS-parels gebruikt.

Benieuwd hoeveel het kost om de spouwmuur te laten na-isoleren? Vergelijk gratis offertes!

Hoe lang duurt het aanbrengen?

Eén van de voordelen van spouwmuurisolatie is dat het aanbrengen meestal binnen één dag al afgerond is! Er is namelijk geen hak- of breekwerk nodig voor het isoleren of na-isoleren. Dit heeft ook een positieve uitwerking op de terugverdientijd. Doordat de kosten voor spouwisolatie redelijk laag zijn, is de terugverdientijd ook kort. Binnen 3 à 5 jaar heb je de investering al terugverdiend.

Bespaar op de energiekosten met spouwmuurisolatie.

Je bespaart op de isolatiekosten door gratis offertes met scherpe prijzen te vergelijken!

Welke isolatiematerialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor spouwisolatie. Welk geschikt is voor het isoleren van spouwmuren is afhankelijk van de ruimte en de gewenste isolatiewaarde.

Glaswol

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas. Voor spouwisolatie wordt er gebruik gemaakt van glaswolvlokken. Glaswol heeft goede warmte-isolatie, maar werkt ook uitstekend als geluidsisolatie. Nadelen van glaswol zijn dat de spouw minimaal 5 centimeter dik moet zijn voor spouwisolatie en dat er een dikkere laag nodig is voor een goede isolatiewaarde. Voor het vullen van de spouw met het isolatiemateriaal is een groter boorgat nodig dan voor bijvoorbeeld EPS-parels.

EPS-parels

De voordelen van EPS-parels zijn dat ze een uitstekende isolatiewaarde hebben en geschikt zijn voor spouwisolatie van een kleine spouw. De spouwmuur isoleren met isolatieparels is al mogelijk met een spouw van drie centimeter. Er zijn verschillende soorten isolatieparels, namelijk witte en zwarte bolletjes. De parels worden gemaakt van polystereen (oftewel piepschuim). Voor het isoleren van een spouwmuur worden de zwarte bolletjes gebruikt, want deze hebben de beste thermische eigenschappen.

Video: spouwmuur isoleren met glaswol

In onderstaande video zie je hoe een spouwmuur geïsoleerd wordt met glaswolvlokken.

Steenwol

Steenwol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente zoals basalt en diabaas. Het gesteente wordt tijdens de productie met hoge temperaturen verhit en tot draden gesponnen. De voordelen van steenwol zijn dat het een goede isolerende waarde heeft en brandveilig, waterafstotend en geluidsisolerend is. Voor het vullen van de spouwmuur met steenwol boort de vakman kleine vulgaatjes van 16 tot 23 millimeter dikte. De vulgaten worden na het vullen netjes afgedicht.

PUR

PUR, ook wel polyurethaan, wordt als vloeistof in de muur gespoten. Daarna zet het uit tot een dikke laag. PUR-schuim vult zo alle naden en kieren en dicht de gehele spouwmuur. De isolatiewaarde van gespoten PUR is zeer goed en dit maakt het ook geschikt voor een kleinere spouw. Het materiaal bestaat uit twee componenten, namelijk polyol en PMDI. Wanneer deze twee componenten samengevoegd worden, zet het materiaal zich uit.

Kan ik een premie ontvangen?

Om de investering van spouwisolatie te financieren is het vaak mogelijk om een premie te ontvangen. Je netbeheerder geeft bijvoorbeeld een premie voor het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie. Eén van de voorwaarden voor het ontvangen van de subsidie is dat je woning voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten. Op vlaanderen.be lees je hier meer over. Op deze website staat bovendien een calculator om de terugverdientijd te berekenen.

Het bedrag voor de premie van netbeheerder is €5,- per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur. Voor het ontvangen van de subsidie voor spouwisolatie is het nodig dat je de isolatiewerkzaamheden door aannemers laat uitvoeren. Je moet namelijk de facturen opsturen met een ondertekend attest van de aannemer.

Hoe vind ik een beschikbare premie?

Benieuwd of je ook recht hebt op een subsidie? Ga dan naar de premiezoeker.be! Je krijg dan een handige lijst van alle premies.

spouwmuurisolatie kosten

Vergelijk gratis spouwisolatie offertes op maat

Isoleer je spouwmuur en bespaar aanzienlijk op de energiekosten. Door de spouwmuur te isoleren voorkom je warmteverlies en verhoog je je wooncomfort. Spouwisolatie heeft een korte terugverdientijd en is meestal binnen 1 dag aangebracht!

Start nu je gratis offerteaanvraag!!

Vul het offerteformulier in om gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen te ontvangen. Vergelijk de offertes op kostprijs en voorwaarden en kies zo eenvoudig de beste isolatiespecialist uit de regio. Je bespaart zo tot wel 40% op de prijzen van spouwmuurisolatie!

Gratis offertes vergelijken